Tutkimuksella kohti tasa-arvoista työelämää

WeAll-tutkimusta työelämästä, työn rajoista ja työn tulevaisuudesta Tiedekulmassa

23/09/2020

Tiedekulmassa järjestetään lokakuussa kolme tapahtumaa, joissa on esillä WeAll-tutkimusta:

Tiedekulma Live: Korona ja työelämän tulevaisuus 7.10.

Digitalisaatio kiihtyy, epävarmuus lisääntyy ja työn aika- ja paikkasidonnaisuus katoaa. Esimerkiksi näin työelämän tulevaisuutta ennustettiin ennen koronapandemiaa ja nyt nuo kehityskulut ovat saaneet viruksesta yllättävän vauhdittajan. Korona myös jakoi työväestön kolmeen kastiin: koteihinsa sulkeutuneet tietotyöläiset, terveytensä mahdollisesti vaarantavat lähityöläiset ja toisaalta työnsä kokonaan menettäneet. Kuinka kriisi muuttaa suomalaista työelämää? Mitä selviytymiskeinoja eri ammattiryhmillä on?
Työelämästä ja sen tulevaisuudesta koronakriisin varjossa ovat keskustelemassa WeAll-tutkija dosentti Mira Karjalainen ja sosiologian professori Sirpa Wrede Helsingin yliopistosta sekä Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Tuomo Alasoini. Keskustelun juontaa Ville Blåfield.
Keskustelun voi katsoa täältä.

Työn rajat ja työuupumus -paneelikeskustelu 26.10.2020

Digitalisaatio on muuttanut työelämää osin yllättävinkin tavoin. Työn ja muun elämän välisten rajojen hälveneminen on laajasti puhuttava ilmiö. Samanaikaisesti työn henkisen kuormittavuuden kokemukset ovat lisääntyneet. Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan jaksamisongelmista kärsivät etenkin nuoret naiset. Paneelissa kysytään, mitä yleistyneen työuupumuksen taustalla on, ja miten työn lisääntynyt rajattomuus mahdollisesti liittyy siihen. Voisiko ehdotus kuuden tunnin työpäivästä olla ratkaisu lisääntyneeseen uupumukseen? Keskustelemme myös, miten työuupumusta voidaan tunnistaa, määrittää ja ennaltaehkäistä.

Paneelin järjestäjinä ovat Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta ja Työelämän tutkimusyhdistys ry. Panelisteina ovat Mira Karjalainen (HY), joka on tutkinut työn rajattomuuden eri muotoja mukaan lukien emotionaalinen ja esteettinen työ, Ari Väänänen (Työterveyslaitos), jonka tutkimustyössä korostuu historiallinen näkökulma työn luonteen muutokseen ja henkisen kuormituksen lisääntymiseen sekä Jari Hakanen (Työterveyslaitos), työuupumuksen ja työn imun asiantuntija, joka parhaillaan tutkii työryhmineen työuupumusta uudella menetelmällä. Paneelikeskustelua moderoi Laura Haapala (HY sekä Työelämän tutkimusyhdistys ry.).

Paneelikeskustelun voi katsoa täältä.

 

Työelämän tasa-arvoa tutkimassa ja toteuttamassa – WeAll-hankkeen loppuseminaari 22.10. 

WeAll on tutkinut yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuuden työelämää viisi vuotta. Mitä uutta olemme havainneet muuttuvista hoivavastuista ja perhesuhteista? Miten sosiaalinen ja inhimillinen kestävyys rakennetaan työorganisaatioissa? Miten moninaisten ihmisten pääsyä työelämään voi helpottaa? Tutkijamme esittelevät keskeisimmät tutkimustuloksensa.

Sidosryhmäpuheenvuorossa NJKL:n puheenjohtaja Eva Biaudet kertoo, miksi uuden tyyppiset tutkimushankkeet ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä. Strategisen tutkimusen neuvoston ohjelmajohtaja Olli Kangas antaa rahoittajan näkemyksen asiaan.

Keskustelu jatkuu paneelissa tutkimuksen merkityksestä ja sen vaikutuksesta politiikkaan. Panelisteina keskustelevat tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, kotouttavan toiminnan päällikkö Marisel Soto Godoy Monika-Naisista, emeritusprofessori Jeff Hearn Hankenilta, Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra. Tilaisuuden avaa konsortiojohtaja Marjut Jyrkinen ja sen juontavat Mira Karjalainen ja Charlotta Niemistö.

Tilaisuuden tallenteen voi katsoa täältä: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=38521893&eventId=69801430

Tilaisuudessa julkaistaan WeAll-tutkijoiden tutkimustuloksista ja sidosryhmien puheenvuoroista koottu kirja Työelämän tasa-arvoa tutkimassa ja toteuttamassa. Kirjan voi lukea täältä.

 

bursa escort