Tutkimuksella kohti tasa-arvoista työelämää

WeAll-tutkijat Helsinginsanomissa: Marjut Jyrkinen johtajanaisista 19.3. ja Mira Karjalainen työn hämärtyvistä rajoista 24.3.

26/03/2018

Suomella on vielä tekemistä tasa-arvon kanssa, eikä sorto kohdistu vain naisiin – HS kysyi, missä epäreiluus pesii

Tänään vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Maailmassa Suomi on tasa-arvon kärkimaita. Missä kaikessa on kuitenkin parannettavaa?

Naiset etenevät edelleen tahmeasti keskijohtoa korkeampiin tehtäviin, sanoo työelämän tasa-arvon tutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Marjut Jyrkinen Helsingin yliopistosta. Hän on myös Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman, yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävää työelämää tutkivan WeAll-hankkeen tutkimusjohtaja.

Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

Tietoisuus- ja läsnäolotaitoja käytetään työpaikoilla väärin, sanovat tutkijat. Jos työ keskeytyy 60 kertaa päivässä, ongelmaa ei korjata keskittymistaitoja opettelemalla vaan organisoimalla työ uusiksi.

Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta tutki hyvin kilpailu­henkistä organi­saatiota, jossa tehdään vaativaa asian­tuntija­työtä. ”Jos työ on rakennettu niin, että se keskeytyy 60 kertaa päivässä ja keskittyminen tuntuu siksi vaikealta, tarjotaan ratkaisuksi mindfulness-kurssia. Entä jos annettaisiin työrauha ja mahdollisuus keskittyä töihin?” Karjalainen kysyy.Karjalainen on mukana We All -hankkeessa, jossa tutkitaan työelämää yhteiskunnallisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmasta.

bursa escort