Tutkimuksella kohti tasa-arvoista työelämää

Mira Karjalainen WeAll-hankkeesta Etelä-Suomen Sanomissa (19.3.2017): ”Nuori nainen on yhä pommi”

20/03/2017

Naisia on puolet suomalaisista mutta vain neljännes johtajista. Miksi?

Sunnuntaina vietetään tasa-arvon päivää. Yritysten johdossa tasa-arvo on kuitenkin kaukana: Suomessa ainoastaan 27 prosenttia johtajista on naisia, ja pörssiyhtiöiden hallituspaikoista vain neljännes on naisilla.

Tästä on pitkä matka Euroopan komission tavoitteeseen, jonka mukaan naisia pitäisi olla 40 prosenttia pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä.

Suomessa johtajiksi edenneet naiset työskentelevät usein tukitoiminnoissa, kuten viestintä-, henkilöstö-, lakiasiain- tai talousjohtajina. Naiset ovat harvemmin liiketoiminnan johtotehtävissä, joista usein edetään ylimpään johtoon.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan naisten johtamat yritykset kuitenkin menestyvät yleensä paremmin kuin miesten johtamat.

Mikseivät naisjohtajat siis etene huipulle? Sunnuntaisuomalainen kysyi selitystä neljältä asiantuntijalta.

”Nuori nainen on yhä pommi”

Mira Karjalainen, 45, filosofian tohtori ja dosentti. Työskentelee tulevaisuuden työelämää tutkivassa WeAll-hankkeessa:

”Jos johtajan paikka tarjoutuu, naiset saattavat yhä kieltäytyä perheen takia. He pitävät vaativan työn ja perheen yhdistelmää ylivoimaisena. Naisilla ei ole tarpeeksi malleja kannustamassa, esimerkiksi äitejä johtotehtävissä. Näin naiset helposti ajattelevat, että johtajan työ on heille mahdotonta.

Työelämän joustot edistäisivät naisten etenemistä. Esimerkiksi etätyön mahdollisuus voisi kannustaa naisia tarttumaan rohkeammin keskijohdon tehtäviin. Valitettavasti Suomessa on vielä paljon organisaatioita, joissa tätä ei ymmärretä.

Nykyisin työnantaja kärsii, jos nainen jää äitiyslomalle. Niinpä 25-40-vuotias nainen nähdään yhä monissa yrityksissä kävelevänä pommina. Järjestelmää pitäisi muuttaa niin, että kulut jaettaisiin tasan äitien ja isien työnantajille.

Myös perhevapaajärjestelmä haittaa naisten etenemistä. Isät käyttävät heille kiintiöityä perhevapaata harvoin, minkä ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa, ettei järjestelmää kannata kehittää.

Jätämme lahjakkuuksia käyttämättä, kun naisia ei ole nykyistä enempää johdossa. Pienellä maalla ei olisi tällaiseen varaa. Parhaat kyvyt pitäisi saada käyttöön – sukupuolesta riippumatta.”

Naisia on puolet suomalaisista mutta vain neljännes johtajista. Miksi?

bursa escort